torsdag 26. desember 2013

Født sånn eller blitt sånn? Del 3



Jeg lurer: Jeg lurer på om dette er talent, fasilitert eller drillet? I tillegg har vi dimensjonen av å kopiere ferdigheter med estetikk (klang, nyanser, innlevelse, formidling) og om det er musikk man leser av notepapiret, har hørt på YouTube og kopierer eller om man har komponert det selv? Deretter kan man spørre seg om det er egenkomponert med personlighet, tjuvlånte fraser fra velkjent materiale eller videreføring av materiell man kjenner.



Klaverspillende talent
Denne unge karen er fire år og spiller et klaverstykke med høy vanskelighetsgrad. Enorm innlevelse og ikke minst glede. Gutten er virkelig glad. Som en hund som logrer med halen. Flink er han, men på bekostningen av masse grisespill og feil. Strekker man strikken for langt?



Jazz - uten improvisasjon
Her er det den 10 år gamle Japansk slagverkeren Ryuga som fremfører jazzlåta Got A Match? av Chic Corea. Han spiller ganske nøyaktig alt det som slagverkere Dave Weckl gjør på originalinnspillingen, men dette finnes ikke nedskrevet. Har han lært seg alt dette på gehør? Og han behersker instrumentet bedre enn de fleste profesjonelle utøvere. Burde vi kanskje snakke om et talent?







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Google streetview inside

Hvordan ser det ut i Hamar? Det er mange som benytter Google streetview når de skal ut på reise. Google har oppdaterte bilder fra nesten all...